Het FD over de tentoonstelling "Earth Not a Globe" van fotograaf Philippe Braquenie.

Jeroen Bos, FD Persoonlijk, February 6, 2021

Het FD over de tentoonstelling "Earth Not a Globe" van fotograaf Philippe Braquenie. De aarde is geen bol, maar een plat vlak omgeven door een dikke muur van ijs. De foto’s van Philippe Braquenier bewijzen het. Of bewijzen ze juist iets anders?

Het is misschien moeilijk om het je voor te stellen, maar ze zijn er nog altijd: mensen die geloven dat de aarde plat is. De Belgische fotograaf Philippe Braquenier legt de grens tussen fictie en documentaire vast in zijn fotoserie Earth Not a Globe.

 

Halverwege de 19de eeuw schreef de Britse uitvinder Samuel Rowbothan (1816-1884) het pamflet Earth Not a Globe. Rowbotha stelde dat de aarde een vlakte is, omringd door een muur van ijs. De zon, de maan, de andere planeten en sterren bevinden zich maar een paar duizend kilometer boven het aardoppervlak. 

 

Het idee van de platte planeet was allang afgeschreven, maar Rowbotham blies het nieuw leven in. Sindsdien probeert een kleine, actieve groep flat earthers te bewijzen dat de aarde zo plat als een pannenkoek is. Ze verzamelen foto’s en video’s en doen ‘wetenschappelijke’ proeven, om hun wereldbeeld te onderbouwen.

 

Anderen grijpen natuurwetten aan om te bewijzen dat de aarde gewoonweg geen bol kan zijn. Hun argumenten zijn soms in eerste instantie best aannemelijk. Zo leggen ze uit dat het aardoppervlak voor 71 procent uit water bestaat. Water vormt nooit een krom oppervlak, dus kan het aardoppervlak niet gebogen zijn, toch?

 

Deze redenatie is typisch voor flat earthers: ze laten vaak een belangrijk element weg.

 

Dat NASA duizenden foto’s heeft waarop de aarde een blauwe bol is in het heelal bewijst volgens de flat earthers niets. Dat zijn volgens hen trucages, net zoals alle andere beelden van een ronde aarde; het is allemaal deel van een complot. Over de redenen van dat complot hebben de flat earthers verschillende ideeën.

 

Philippe Braquenier | Earth Not a Globe

 

Fotograaf Braquenier ontdekte de gemeenschap van flat earthers na het aantreden van Trump als president van de VS. Al aan het begin van zijn presidentschap lanceerde een van zijn woordvoerders de term ‘alternatieve feiten’.

 

Het wakkerde Braqueniers interesse in flat earthers aan en zette hem aan het denken over de vraag wat het in dit postwaarheidtijdperk betekent iets te zien.

 

Kunnen beelden nog dienen als bewijs voor de waarheid? De flat earthers noemen elk beeld van een ronde aarde nep. Maar zij hebben wel een canon van eigen beelden die ‘bewijzen’ dat de aarde plat is. Beelden doen er dus toe voor deze gemeenschap.

 

Zelfs als die makkelijk kunnen worden gemanipuleerd, zoals ze graag aantonen aan de hand van foto’s gemaakt door NASA. Met een foto van een personenauto in de woestijn, bewerkt met een roodfilter, laten ze zien hoe makkelijk het is om de illusie te wekken dat de mens op Mars is geweest.

 

Wat telt, is dus vooral wie de foto heeft gemaakt en of die persoon te vertrouwen is. Braquenier speelt in zijn project Earth Not a Globe met dit idee. Hij laat foto’s zien die voor flat earthers een wezenlijke status hebben. Maar ze zijn niet echt, want Braquenier heeft ze stuk voor stuk nagemaakt. 

 

De expositie Philippe Braquenier − ‘Earth not a globe’ is tot 10 april te zien bij The Ravestijn Gallery in Amsterdam (die ook veel beelden toont op de website).

 

THE RAVESTIJN GALLERY | photography amsterdam

 

Voor een virtuele tour door de tentoonstelling klikt u hier. Voor een prive bezichtiging kunt u contact opnemen met de galerie via email op info@theravestijngallery.com.