De Wereld van Koen Hauser

Fotograaf en beeldend kunstenaar ontregelt in Museum Hilversum
Els Blom, De Gooi- en Eemlander, August 15, 2024

Fotograaf en beeldend kunstenaar Koen Hauser (1972) houdt zich van jongs af aan ver van de gebaande paden en zoekt graag de verwondering op. In zijn totaalinstallatie ’Paleis van de fotografische sculpturen’ in Museum Hilversum neemt hij de bezoeker mee naar een denkbeeldige wereld, waarin hij speelt met dimensies en realiteit.

"Koen is beeldend kunstenaar, maar geen beeldhouwer”, omschrijft Fleur van Muiswinkel, directeur Museum Hilversum, de kunstenaar uit Leiden. "Hij is een fotograaf die het beeldhouwen omarmt en daarmee aan de slag gaat op het tweedimensionale vlak. Fotografie is zijn uitgangspunt.”

 

In ’Paleis van de Fotografische Sculpturen’ brengt Hauser de driedimensionale beeldhouwkunst terug naar het tweedimensionale beeld. Daarbij laat hij zich inspireren door zijn verzameling foto’s van van alles en nog wat. Neem bijvoorbeeld die van een beeld van de Egyptische koningin Nefertiti, een mannelijk naakt en een vrouw met enorme builen op haar schedel. Deze beelden heeft hij een plek gegeven in een vitrinekast. Die staat in het midden van de ruimte opgesteld.

 

Victory - Palazzo Vecchio - Volume I, 2024

 

Je kan je voorstellen dat de twee laatstgenoemde foto’s ten grondslag liggen aan het werk ’Citrinitas’, een uit ronde vormen opgebouwde figuur. Misschien ook niet. Feit is dat de kunstenaar nieuwe werelden schept die alleen in zijn tweedimensionale composities bestaan. "In zijn foto’s wordt de realiteit totaal onderuit gehaald”, aldus Van Muiswinkel.

 

In ’Paleis van de Fotografische Sculpturen’ zijn de series ’Skulptura’ en een aantal nieuwe foto’s van Hausers project ’Michelangelo Iconoclastia’ opgenomen. Beide series zijn voortgekomen uit de fascinatie van de kunstenaar voor vintagefoto’s van beeldhouwwerken. In het verlengde daarvan heeft de tentoonstellingsruimte in Museum Hilversum een opstelling à la een ouderwetse stijlkamer gekregen. Wellicht dat de installatie van Hauser daardoor de sfeer ademt van vervlogen tijden, van rijkdom en grote gebaren in indrukwekkende paleizen.

 

Installatiebeeld van 'Paleis van de Fotografische Sculpturen' in Museum Hilversum

 

In de serie ’Michelangelo Iconoclastia’ photoshopt de kunstenaar foto’s uit oude toeristische boeken over de sculpturen van Michelangelo. In ’Skulptura’ legt Hauser verbanden tussen fotografie, sculptuur en mode. Hij maakt zogeheten 3Drenderingen van het werk van de modeontwerpers Viktor & Rolf en Vivienne Westwood. Zo brengt hij het ontwerp van de ’ballonjurk’ van Westwood terug naar een afbeelding van een fictief klei sculptuur van de jurk.

 

Een metersgroot werk dat de aandacht vraagt in de serie ’Skulptura’ , draagt de titel ’The Dance of Venus’. Van Muiswinkel vertelt dat de ruimte op de foto in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen is. Wie goed kijkt, ziet op de achtergrond schilderijen aan de wanden hangen. De beeldhouwwerken die weop de foto in de zaal zien, zijn een door Hauser bewerkte versie van het wereldberoemde ’De Venus van Milo’. Hauser photoshopt vijf ’exemplaren’ in het Boijmans.

 

The Dance of Venus, 2019

 

Fotografie, Photoshop, 3D-rendering en zelfs AI; voor wie het allemaal wat veel is, luidt het advies om gewoon te genieten van Hausers fraaie composities, zijn magische beelden en de wondere werelden die hij schept. Daar is het uiteindelijk om te doen.